Ajax wint ook bij ADO Den Haag

Aangepast

Ajax heeft in elk geval voor even de koppositie in de eredivisie overgenomen van Vitesse door ADO in Den Haag op een 4-0 nederlaag te trakteren. Het opwindende spel uit de eerste helft tegen Barcelona ontbrak, maar dat hadden de Amsterdammers ook niet nodig om de Hagenaars te verslaan.

Slechts enkele oprispingen waren voldoende. Zo kopte Thulani Serero op een voorzet van Viktor Fischer slim door, waarna Davy Klaassen de bal net zo slim over Gino Coutinho kopte. Fischer zorgde met een hard schot zelf voor de 2-0.

ADO legde zich niet bij voorbaat neer bij een nederlaag en probeerde met veel strijd het spel van de bezoekers te ontregelen. Michiel Kramer nam die opdracht iets te letterlijk en had rood moeten krijgen voor een smerige elleboogstoot op Jasper Cillessen. Het strijdplan leverde wel een paar kansen op. Vito Wormgoor was het dichtst bij een goal, maar zijn kopbal werd knap gekeerd.

Einde wedstrijd na blunder Coutinho

Ook in de tweede helft deed ADO lange tijd niet onder voor Ajax. Tot echt uitgespeelde kansen leidde dat echter niet. Ook Ajax liet weinig zien, maar kwam met wat fortuin op 3-0. Na een aardige rush vuurde Ricardo van Rhijn een alleszins houdbaar schot af. De gewoonlijk zo betrouwbare Coutinho ging opzichtig in de fout.

Het bleek de doodsteek voor de wedstrijd. Ajax had wat het wilde en deed zijn best niet meer. En ondanks de smeekbede van het groengele leger om een Haags kwartiertje geloofde ADO niet meer in een wonder.

Het laatste wapenfeit kwam op naam van Bojan Krkic. Hij sierde zijn rentree, na langdurig blessureleed, op met een rake schuiver.

Tip van Ronald

Ajax-trainer Frank de Boer was blij dat zijn ploeg het goede gevoel na de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona heeft kunnen vasthouden: "Ik had daarop gehamerd. Als je dat gevoel met z'n allen blijft houden, dan hebben we gewoon een goed team en dat hebben we laten zien vandaag."

De verrassende keuze voor Lerin Duarte als linksback was het gevolg van een tip van zijn broer Ronald, gaf de Ajax-trainer toe: "Toevallig was ik met mijn broer om half één 's nachts na de wedstrijd tegen Barcelona aan het praten. Waarom zet je gewoon Lerin niet linksback, zei Ronald. Uiteindelijk was ik er denk ik zelf ook wel opgekomen, maar hij was vrij scherp op dat moment."

STER Reclame