In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zeker 100.000 mensen gedemonstreerd. Ze eisten het aftreden van president Janoekovitsj omdat hij weigerde een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. Ze vinden dat hij zich onder druk laat zetten door Rusland.

De betogers braken door een politiecordon, schreeuwden pro-Europese leuzen en zwaaiden met vlaggen. Met een tractor probeerden ze ook door de afzetting bij het kantoor van de president te komen, maar de politie verdreef de demonstranten met traangas.

Het was de grootste betoging sinds het begin van de protesten, een week geleden. Veel betogers waren vanuit het westen van Oekraïne naar Kiev gereisd. In het westen van het land wonen veel Europa-aanhangers.

Libië

Toen de demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev liepen, greep de politie niet in. Eerder had de minister van Binnenlandse Zaken nog gezegd dat de politie hard zou optreden als betogers de openbare orde zouden verstoren.

"De politie kan verstoring van de openbare orde niet negeren. Willen we soms hetzelfde als in Libië?", zei de minister.

Verontwaardigd

President Janoekovitsj reageerde gisteren verontwaardigd op het geweld dat de oproerpolitie eerder op de dag tegen de betogers had gebruikt. Sommige betogers werden geslagen met de wapenstok. Er zouden 35 gewonden zijn.

STER reclame