NOS SportAangepast

Ocean Race niet in Nederland

De deelname van een Nederlandse boot aan de komende editie van de Volvo Ocean Race kan leiden tot een route langs de Nederlandse kust. Een stop in een Nederlandse haven zit er echter niet in.

Zaterdag werd de deelname van een Nederlandse boot aan de NOS bevestigd door de initiatiefnemers, Sailing Holland. Bouwe Bekking wordt de schipper van de boot.

Tom Touber, het Nederlandse directielid van de Volvo Ocean Race, wacht zelf nog even met juichen tot de handtekeningen zijn gezet. Dinsdag moet de naam van de sponsor tijdens een persconferentie in Amsterdam worden bevestigd.

"Als het allemaal doorgaat, zou dat fantastisch zijn voor het Nederlandse zeilen en voor de Nederlandse sport", aldus Touber. "Maar ik loop lang genoeg mee in de sportwereld om te weten dat het pas zeker is als het officieel is aangekondigd."

Selectieprocedure

De komende Volvo Ocean Race begint op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante en eindigt op 27 juni 2015 via het Portugese Lissabon en het Franse Lorient in het Zweedse Göteborg. "De selectieprocedure voor de havens in de komende editie hebben we helaas al afgerond", zegt Touber. "Die havens zijn begin dit jaar al toegewezen. Ook twee Nederlandse havens hadden zich aangeboden, Rotterdam en Den Haag, maar omdat er toen nog geen Nederlandse boot meedeed, ging dat niet door."

"De selectieprocedure voor de nieuwe race (2017/18) begint in 2015", vervolgt de Nederlandse baas van de zeilrace. "De kans op een Nederlandse haven is een stuk groter als er inderdaad weer een Nederlandse boot van de partij is. Wat voor de komende race wel zou kunnen, is dat de route vlak langs de Nederlandse kust gaat lopen. Dat is het hoogst haalbare. In 2008/09, toen de Nederlandse Delta Lloyd-boot meedeed, gebeurde dat ook. De laatste etappe gaat nu van Frankrijk naar Zweden, dus dat zou weer prima kunnen."

Recordhouder

Drie keer won een Nederlandse boot de Volvo Ocean Race en daarmee is Nederland recordhouder. Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Zweden zegevierden elk twee keer. De laatste Nederlandse zege was in 2006: de ABN Amro-boot met Touber als manager. In de laatste race (2011/12) was er geen Nederlandse afvaardiging.

"Nederland is een zeilnatie bij uitstek en daarom is het ook belangrijk met een goed team aan de start te verschijnen", besluit Touber. "Iedereen vaart met dezelfde boten, dus het gaat om het team. Indien de Nederlandse boot nu al zeker is van deelname, hebben ze nog genoeg tijd voor een optimale voorbereiding. Nederland is dan gelijk een serieuze kanshebber voor de winst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl