Referendum homohuwelijk Kroatië

tijd van publicatie Aangepast

Kroaten kunnen vandaag hun stem uitbrengen in een referendum over het homohuwelijk. Het referendum is aangevraagd door 700.000 tegenstanders. Zij willen dat de grondwet een amendement krijgt, waarin is vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw.

De vraag die de Kroaten krijgen voorgelegd, luidt: "Vindt u dat een huwelijk een echtverbintenis is tussen man en vrouw?" Volgens de Kroatische publieke omroep zegt 59 procent van de Kroaten daar "ja" op. 31 procent is het er niet mee eens.

De uitslag van het referendum is bindend.

Reactie op wetsvoorstel

In de Kroatische wet is op dit moment niets vastgelegd over het geslacht van huwelijkspartners. Impliciet werd ervan uitgegaan dat alleen hetero's met elkaar konden trouwen.

Conservatieven willen dat expliciet vastleggen nu de regering homo's gelijke rechten wil geven door geregistreerd partnerschap mogelijk te maken.

RK Kerk

Het referendum heeft de steun van de katholieke kerk. 90 procent van de 4,4 miljoen Kroaten is katholiek. De kerk adviseert hun dringend om "ja" te stemmen en dus tegen een eventueel homohuwelijk.

De regering zit in het nee-kamp. Premier Milanovic noemde het referendum een bedreiging voor het recht op geluk en vrije keuze.

Protest

Gisteren gingen in de hoofdstad Zagreb honderden voorstanders van gelijke rechten voor homo's de straat op om tegen het referendum te protesteren. Zij werden beschermd door een grote politiemacht.

Volgens NOS-correspondent Joost van Egmond staat de uitkomst van het referendum niet vast. De peilingen wijzen op een overwinning van de conservatieven, maar de liberale krachten komen terug.

Bij een lage opkomst sluit Van Egmond niet uit dat stemmers die homo's gelijke rechten willen geven de overhand krijgen.

STER Reclame