NOS NieuwsAangepast

Gamen houdt jongeren uit rechtbank

Steeds minder Nederlandse jongeren moeten voor de rechter verschijnen. In zes jaar tijd is het aantal jeugdstrafzaken met de helft gedaald, meldt het Openbaar Ministerie.

In 2007 stonden ruim 15.500 jongeren voor de kinderrechter, daarna zette de daling in. In de eerste tien maanden van dit jaar waren het er nog geen 6000.

Minder schoolverlaters

De daling wordt mogelijk veroorzaakt door de hardere aanpak van overlast, zegt het OM. Jongeren met gedragsproblemen worden bovendien vaker in de gesloten jeugdzorg opgenomen, waardoor ze niet op straat in de problemen komen.

Het OM handelt ook steeds meer zaken zelf af. De dienst biedt jongeren die in de fout zijn gegaan een strafvoorstel aan; als ze dat accepteren hoeven ze niet voor de rechter te komen.

De advocaten die gespecialiseerd zijn in jeugdrecht merken goed dat er minder zaken zijn.

Gamen en internetten

Ook jongeren zelf gedragen zich anders dan zes jaar geleden. Zo stoppen minder jongeren voortijdig met school. Uit onderzoek blijkt dat voortijdige schoolverlaters vaker in de criminaliteit terechtkomen, zegt het OM.

Bovendien hangen jongeren minder vaak rond op straat. Ze besteden meer tijd aan binnen gamen en internetten, waardoor ze minder vaak in aanraking komen met criminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl