NOS NieuwsAangepast

Roemenië: Cameron discrimineert

De Roemeense premier Victor Ponta doet een beroep op de Britse premier Cameron om Roemenen niet als tweederangs burgers te behandelen.

Op 1 januari worden de beperkingen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije opgeheven. Dat betekent dat ze ook in Groot-Brittannië voluit aan de slag kunnen.

Premier Cameron zei deze week dat hij wil voorkomen dat arbeidsmigranten uit de Europese Unie misbruik maken van de sociale voorzieningen in zijn land. Hij kondigde een reeks maatregelen aan.

Discriminatie

In een verklaring erkent de Roemeense premier Ponta dat mensen die misbruik maken van sociale voorzieningen moeten worden gestraft. Maar hij noemt het discriminatie als Roemeense arbeiders die een beroep doen op de sociale voorzieningen, aan strengere eisen moeten voldoen dan anderen. Hij bestrijdt dat Groot-Brittannië wordt overspoeld door Roemeense migranten.

Spanje en Italië

De Roemeense premier zegt verder dat veel van zijn landgenoten liever werken in Italië of Spanje, omdat ze zich daar beter thuisvoelen.

Ponta zei te hopen dat Cameron niet probeert de fundamentele waarden van de EU aan te vallen, zoals de vrijheid van EU-burgers om zich overal in Europa te vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl