Na verhitte discussies gisteravond zijn zo'n 75 asielzoekers van de Vluchtkerkgroep in Amsterdam ingegaan op het aanbod van de gemeente om hun intrek te nemen in een voormalig Huis van Bewaring. De discussies waren hevig omdat het gebouw bij veel asielzoekers traumatische gevangeniservaringen opriep.

In het Radio 1 Journaal deed Gerhard Scholte van de Amsterdamse Raad van Kerken verslag van de bijeenkomst van de asielzoekers.

Aanbod

Amsterdam heeft de groep opvang voor de komende zes maanden aangeboden in de Havenstraat.

Burgemeester Van der Laan had als voorwaarde gesteld dat minstens 50 asielzoekers het aanbod zouden accepteren en dat de beslissing gisteren zou vallen. Met 75 asielzoekers is dat quotum ruim gehaald. De groep telde ruim 150 mensen.

Nare herinneringen

Sommige asielzoekers wilden per se niet naar een voormalig Huis van Bewaring omdat dat te veel nare herinneringen oproept of omdat het doet denken aan vreemdelingendetentie. Vrijwilligers van de Raad van Kerken wisten toch een grote groep te overreden wel naar het gebouw te gaan.

De opvang in de Havenstraat bestaat uit "bed, bad en brood". Uitdrukkelijk is gesteld dat de asielzoekers daar niet onder het detentieregime vallen.

STER reclame