NOS NieuwsAangepast

"NSB-feest is gewoon doorgegaan"

Een Groningse studentenvereniging heeft een NSB-themafeest op het laatste moment afgeblazen. Toen een studente 40 Jodensterren bestelde bij een bedrijf dat buttons maakt, trok de eigenaar aan de bel.

Toen de eigenaar het ontwerp van de buttons in z'n mailbox zag, sloeg hij steil achterover. "Ik was echt even van de kaart", vertelt hij tegen het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). Hij belde zijn vader - die Joods is - en die belde direct de politie.

De speciale studentagent die op de studentenvereniging werd afgestuurd, kreeg te horen dat het feest al was afgelast: "Ze realiseerden zich dat het NSB-thema niet zo grappig was als ze vooraf dachten. Ze schaamden zich er diep voor", zegt de Groningse politie.

Nog Sneller Bezopen

Het NSB-thema had volgens de studente niks met de Tweede Wereldoorlog te maken. NSB stond namelijk voor Nog Sneller Bezopen. Ze kwam samen met andere studenten op het idee toen ze dronken waren. "Op een gegeven moment dacht iemand: hé laten we wat sterren bestellen. Als student doe je weleens iets stoms", zegt de studente. De sterren moesten aangeven hoe ziek en hard het feestje zou worden.

Volgens het NIW plaatste de studente eerder een foto van Adolf Hitler op haar Facebookpagina met een grappig bedoelde tekst eronder.

Vrijdagavondupdate!

Het NSB-feest heeft toch plaatsgevonden. Tenminste, dat zegt STUG, de studentenredactie van OOG, de regionale omroep van Groningen. Volgens STUG circuleren er meerdere foto's van het feest, dat op 16 november zou hebben plaatsgevonden. Ook zouden ze van meerdere studenten hebben gehoord dat het feest toch is doorgegaan. Daarnaast zeggen de studenten dat het geen feest van een studentenvereniging was, maar gewoon van een clubje studenten.

We hebben gebeld met OOG, en de eindredacteur bevestigt een foto te hebben gezien. Wij krijgen niks te zien; de studenten willen de foto niet opsturen of publiceren. Volgens de eindredacteur zijn ze geschrokken van de aandacht die hun bericht heeft opgeleverd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl