KLM bezuinigt op Europavluchten

tijd van publicatie Aangepast

KLM wil over vijf jaar alle vluchten binnen Europa laten uitvoeren door dochtermaatschappij KLM Cityhopper. Personeel van de Cityhopper werkt door een soberder cao goedkoper, dat levert Air France-KLM een besparing op van 20 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij heeft het personeel vanmiddag over het besluit ingelicht nadat overleg over een nieuwe bezuinigingsoperatie met de cabinebonden VNC, FNV Cabine en De Unie was mislukt.

De bonden zijn fel tegen het overhevelen van de Europavluchten naar Cityhopper. In een schrijven aan het personeel noemt FNV Cabine de bezuiniging een "onbegaanbaar pad". Volgens de FNV werden de bonden gesommeerd nu alsnog akkoord te gaan met de voorgestelde extra bezuiniging.

Gefaseerd ingevoerd

De Vakbond Nederlands Cabinepersoneel (VNC) vindt dat het cabinepersoneel genoeg heeft ingeleverd. Volgens Chris van Elswijk van de VNC kunnen de bonden "dit niet over hun kant laten gaan en gaat de beuk erin." De VNC twijfelt of de KLM vanmiddag nog wel serieus onderhandeld heeft en wil dit juridisch gaan onderzoeken.

In eerder onderhandelingsronden werd ook over andere bezuinigingen gesproken. Zo lagen er voorstellen over het naar beneden brengen van het salaris van beginnend cabinepersoneel, het inleveren van vakantiedagen en een periode van drie jaar geen loonstijging voor heel het korps.

Het personeel bij KLM Cityhopper heeft een andere cao en een soberder werk- en rusttijdenregeling. KLM zegt nu geen andere uitweg meer te zien dan het doorzetten van deze maatregel. Het zou tussen 2014 en 2019 gefaseerd ingevoerd moeten worden.

Facebook

Volgens de bonden en KLM zal de maatregel voor al het cabinepersoneel gevolgen hebben. Pursers zullen vaker werk onder hun rang moeten doen en personeel dat nu zowel korte als lange vluchten doet, zal alleen nog maar intercontinentaal vliegen.

Onder het cabinepersoneel is veel ophef ontstaan. Personeel vreest dat promotiekansen weg zijn. Ook vinden ze dat de extra bezuinigingen afgewenteld worden op een deel van het personeel.

Bij KLM werken ongeveer 9000 mensen in de cabine. Een petitie op Facebook is binnen het eerste uur 300 keer geliket.

STER Reclame