Op de eerste postzegel met daarop koning Willem-Alexander, die woensdag werd gepresenteerd, staat niet de Nederlandse kroon. De afgebeelde kroon heeft meer weg van de Engelse St. Edwards Crown.

De Nederlandse rijkskroon, die onder meer op uniformen en briefpapier staat, heeft acht beugels. De Engelse kroon heeft er vier, net als op de postzegel.

Een woordvoerder van PostNL zegt dat de ontwerpers van Studio Job bewust een "iconische afbeelding van een kroon" hebben gekozen. "Ze gebruiken deze kroon ook in andere ontwerpen. Het was niet bedoeld als verwijzing naar de Nederlandse kroon."

"Klopt niet"

Guus van Breugel van het Centraal Bureau voor Genealogie vindt het jammer dat niet de juiste kroon is gebruikt. "Die kroon klopt niet", stelt de heraldiek-expert. "Dit zijn drie beugels die je ziet op de tekening en je zou er vijf moeten zien".

Volgens Van Breugel kloppen ook andere details niet. Zo ontbreken er bladeren en parels. "Het is natuurlijk stileren, je moet details weglaten. Maar zo is het gewoon een andere kroon."

Buchenwald

"Dit zou bijvoorbeeld in de jaren 70 nooit zijn gebeurd bij de introductie van de nieuwe gulden", zegt Van Breugel. "De kennis over zulke dingen is aan het wegebben."

Ontwerpbureau Studio Job was eind 2011 ook in het nieuws. Een ontwerp van een hek voor een landgoed bij Zandvoort veroorzaakte toen commotie. Het hek verwees naar het Duitse concentratiekamp Buchenwald.

STER reclame