NOS NieuwsAangepast

Onrust over nieuwe ziektewet

Onder ondernemers is grote onrust ontstaan over de nieuwe ziektewet die flexwerkers meer zekerheid geeft. Zij zoeken daarover contact met uitzendbedrijven.

Dat zegt de ABU, de brancheorganisatie voor de uitzendbureaus. Bedrijven met veel flexwerkers zijn bang dat ze moeten opdraaien voor hoge kosten, als een flexwerker langdurig ziek wordt.

De ABU benadrukt dat het risico voor uitzendkrachten die ziek worden, gedragen wordt door het uitzendbureau dat de werknemer uitleent en niet door de werkgever.

Hoge kosten

Bedrijven die flexwerkers zelf aan het werk hebben via een zogenoemd nulurencontract of een tijdelijk contract, lopen dat risico wel. Gisteren werd duidelijk dat de nieuwe ziektewet tot onverwacht hoge kosten kan leiden voor de werkgever.

Als een flexwerker ziek wordt, betaalt de werkgever de eerste twee jaar de volledige ziektewetuitkering. Daarna betaalt de werkgever nog eens maximaal acht jaar een hogere premie voor de zieke werknemer.

UWV

Uitkeringsinstantie UWV wil voor het einde van dit jaar in kaart brengen hoeveel werkgevers de afgelopen twee jaar flexwerkers hebben gehad die vervolgens ziek werden. De wet die per 1 januari ingaat geldt namelijk met terugwerkende kracht tot januari 2012.

Lobby

De zieken worden nu nog betaald door het UWV, maar hun voormalige werkgever krijgt hiervoor nog een rekening. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben afgelopen voorjaar een stevige lobby gevoerd tegen deze aanpassing van de ziektewet, maar zonder resultaat. Volgens een woordvoerder van de werkgevers gaat het in de praktijk om hooguit enkele duizenden flexwerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl