door correspondent Joost van Egmond

Tientallen vrouwen uit Bosnië zijn naar Syrië getrokken om daar voor de rebellen te vechten tegen president Assad, schrijft de Bosnische krant Dnevni Avaz. De krant heeft gesproken met anonieme bronnen binnen de Bosnische politie.

Die schatten dat zeker zestig vrouwen inmiddels in Syrië zijn. Ze ontmoeten mannen die hen uitnodigen via het internet. Vervolgens vliegen ze naar Turkije en verdwijnen, waarschijnlijk naar Syrië. De familie van een aantal vrouwen heeft aangifte gedaan, maar ze mijden de publiciteit.

Geld lokt

Volgens de bronnen van Dnevni Avaz loopt de motivatie van de vrouwen uiteen. Sommigen willen vechten voor de islam, anderen zoeken een man.

Aantrekkelijk is verder vooral het salaris; de vrouwen zouden 15.000 euro per jaar krijgen in dienst van de rebellen. In Bosnië is de helft daarvan al een heel aardig salaris.

Tijdbom

De politie zou aanwijzingen hebben dat tot nu toe vier Bosnische vrouwen zijn gesneuveld in Syrië, maar vreest dat dat aantal snel kan oplopen.

Ook maakt de politie zich zorgen wat er gebeurt als de vrouwen terugkeren van het slagveld. "Dat wordt een tijdbom", zegt een politiebron in de krant.

Fanaten

Bosnië maakt zich al enige tijd zorgen om radicalisering van een groep moslims in het land. Zij worden scherper in de gaten gehouden sinds een man twee jaar geleden het vuur opende op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sarajevo.

De schutter was de enige die gewond raakte, maar het voorval vestigde de aandacht op het gevaar van religieuze fanaten. De dader werd onlangs veroordeeld tot vijftien jaar cel, volgens de rechter een signaal dat Bosnië vastberaden is tegen terrorisme te strijden.

STER reclame