NOS NieuwsAangepast

Uitschrijven RK Kerk blijft lastig

Mensen die zich willen uitschrijven bij de Rooms-Katholieke Kerk, kunnen dat nog steeds niet eenvoudig doen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

Meer dan de helft van de mensen die zich het afgelopen jaar meldden bij Katholiek.nl, zeiden dat ze tegen problemen aanliepen toen zij zich wilden uitschrijven.

Vanwege de houding van de kerk tegenover het homohuwelijk en door de vele misbruikaffaires wilden veel katholieken niet langer bij de kerk horen. In februari besloot de bisschoppenconferentie dat dit eenvoudiger moest kunnen.

Parochies

Daarom werd een standaard-brief opgesteld voor alle parochies. Die brief moet uiterlijk in 2016 op alle parochie-websites staan. Daarnaast kregen parochies de opdracht om mensen die de kerk willen verlaten, beter te informeren.

De NOS onderzocht 120 parochie-sites en het blijkt dat er nog maar vier melding maken van de uitschrijvingsprocedure. Op alle andere sites is er niets over te vinden.

In gesprekken wordt gezegd dat de parochies nauwelijks op de hoogte zijn van de nieuwe procedure. Mensen die zich willen uitschrijven, worden vaak ten onrechte doorverwezen naar hun doopparochie. Andere parochies geven geen prioriteit aan de zaak, of willen er überhaupt geen aandacht aan besteden op hun website.

Verdriet en boosheid

Volgens Katholiek.nl gaat 40 procent van de klachten over het uitblijven van een reactie of een bericht van ontvangst na het versturen van een brief. In 25 procent van de gevallen wordt gemeld dat iemand bij zijn doopparochie moet zijn en bij 2 procent wordt de brief helemaal niet in behandeling genomen.

Eric van de Berg, initiatiefnemer van Katholiek.nl, is verbaasd. "Ik snap niet dat de bisschoppen zich hier niet druk over maken. Als je weet hoeveel verdriet en boosheid er was in de discussies over het homohuwelijk en de misbruikaffaires, begrijp ik niet waarom ze het probleem van uitschrijven niet serieuzer nemen."

De woordvoerster van de Nederlandse Kerkprovincie, Anna Kruse, zegt in een reactie dat de uitschrijfprocedure wel helder op de websites van de bisdommen en de kerk staat. De kerk adviseert mensen contact op te nemen met de kerkprovincie als ze moeite ondervinden met uitschrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl