"Er zijn meerdere Badr Hari's. Er is de schuchtere volksjongen uit Amsterdam-Oost die op handen wordt gedragen. Er is de superfitte altijd winnende K1-vechter in de ring. En er is die jongen die zich schofterig gedraagt in het uitgaansleven en nu voor de rechter staat voor meervoudige mishandeling."

Schrijver Abdelkader Benali raakte geïnspireerd door het gelaagde karakter van kickbokser Badr Hari en schreef de roman 'Bad boy', gebaseerd op het leven van Hari.

"Zo charmant"

"Ik had nog nooit van hem gehoord totdat ik een aantal jaren terug in Amsterdam-Oost kwam, waar hij is opgegroeid", aldus Benali in het Radio 1 Journaal. "Ik was bij mijn schoonouders en Hari was op televisie. Er werden hele complimenteuze dingen over hem gezegd: dat hij zo'n goede sportman was en zo charmant." En dat sprak Benali aan.

"Badr Hari is een van de weinige romantische sportmannen van deze tijd. Wielrenner Lance Armstrong, voetballers, die zijn zo door de mediatraining gehaald, daar valt niks meer mee te beleven. En je kan veel zeggen over Badr Hari, maar niet dat hij saai is. Badr Hari is een personage waar de literatuur iets mee kan."

Reizigers

"Mijn verhaal gaat over een sportman die alles wint en daarna alles op het spel zet en weer verliest", zegt Benali. Dat komt grofweg overeen met de geschiedenis van Badr Hari, maar de hoofdpersoon van 'Bad boy' heet Amir Salim.

Salim is net als Hari een jongen uit een volkswijk die het schopt tot een van de beste kickboksers ter wereld. En net als Hari komt de hoofdpersoon in het nauw als hij betrokken raakt bij geweld in het uitgaansleven. Een verschil tussen de echte en de fictieve vechter is dat Salim wordt ingehuurd om een verloren groep reizigers terug te vinden in Marokko.

Kick

Benali deed veel onderzoek om zich te kunnen verplaatsen in zijn boksende hoofdpersoon. "Ik verdiep mij altijd in het onderwerp. Ik ben zelf ook gaan kickboksen om in de huid te kruipen van Amir Salim. Waarom is ie gaan kickboksen? Waar zit de kick in? Je moet lezen over kickboksen en een keer een toernooi bezoeken. Dat is heel inspirerend."

Het boek van Abdelkader Benali wordt vandaag gepresenteerd in boksschool Mousid Gym waar Badr Hari ook trainde. Benali heeft een exemplaar van 'Bad boy' opgestuurd naar Hari. "Ik ben heel benieuwd wat mijn lezers ervan vinden en ik hoop dat ik Badr Hari tot mijn lezers mag rekenen."

STER reclame