Thaise betogers sluiten stroom af

time icon Aangepast

Thaise demonstranten hebben in Bangkok de stroom afgesloten van het hoofdkantoor van de nationale politie. De betogers willen dat premier Yingluck Shinawatra haar functie neerlegt. Ze kreeg vannacht bij een vertrouwensstemming in het parlement een ruime meerderheid.

Een woordvoerder van de politie heeft bevestigd dat de demonstranten elektriciteitskabels hebben losgetrokken. De politie maakt gebruik van noodstroom die door een generator wordt geleverd. Ook de stroomvoorziening van het belendende politieziekenhuis is afgesloten.

Thaksin Shinawatra

De Thaise premier heeft in een televisietoespraak de oppositie opgeroepen om de protesten te staken en om tafel te gaan zitten. Zo wil ze confrontaties op straat vermijden. De afgelopen dagen omsingelden betogers verschillende ministeries. Het ministerie van Financiƫn is bezet.

Volgens de demonstranten trekt de broer van de premier, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra, achter de schermen nog steeds aan de touwtjes. Thaksin Shinawatra werd in 2006 afgezet waarna hij het land ontvluchtte naar Dubai.

Amnestiewet

In de afgelopen maanden probeerde de regering van premier Yingluck Shinawatra een omstreden amnestiewet door te voeren. Volgens de demonstranten was die bedoeld om de terugkeer van haar broer naar Thailand mogelijk te maken.

De protesten bedreigen het herstel van de Thaise economie. Met een bruto nationaal product van 366 miljard dollar is het de op een na grootste economie van Zuidoost-Aziƫ.

STER Reclame