Fabrikant MSD verwerpt de kritiek op het anticonceptiemiddel Nuvaring. Medisch directeur Caroline Doornebos zegt dat de Nuvaring niet meer tromboserisico's geeft dan andere anticonceptiemiddelen. "Wij staan volledig achter ons geneesmiddel", zegt Doornebos.

Het anticonceptiemiddel werd tien jaar geleden in Oss bij Organon ontwikkeld. In de VS zijn schadeclaims ingediend tegen MSD.

Volgens 2000 gebruikers en nabestaanden van gebruikers kan de ring trombose veroorzaken, en heeft het bedrijf niet duidelijk gezegd dat de kans daarop groter is dan bij andere anticonceptiemiddelen. Een aantal gebruikers is aan trombose overleden.

'Geen verschil'

"Uit studies blijkt dat er geen verschil is in het tromboserisico met andere conceptiemiddelen", zegt Doornebos.

Een Deens onderzoek, dat stelt dat er groter risico is op trombose, geeft volgens de MSD-directeur een vertekend beeld.

Vrouwen lopen in het eerste halfjaar een groter risico op trombose omdat het lichaam aan het middel moet wennen, zegt Doornebos. De Denen hebben volgens haar veel vrouwen die net waren begonnen in hun onderzoek opgenomen.

De Nuvaring is gemaakt van kunststof en wordt vaginaal ingebracht. De hormoondosering is lager dan bij de pil, maar er zit wel een specifiek hormoon in dat niet in de pil zit.

STER reclame