De VVD wil dat inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een aangepast paspoort krijgen. Volgens Kamerlid Bosman moeten ze hun Nederlandse paspoort houden, maar moet op de buitenkant te zien zijn waar ze vandaan komen.

Op die manier kan een gemeente makkelijker zien of aan iemand extra vestigingseisen moeten worden gesteld, zoals bijvoorbeeld een baan of een bepaald inkomen. Bosman heeft eerder een initiatiefwet ingediend om die eisen mogelijk te maken.

Volgens de VVD past een eigen paspoort ook goed bij de identiteit van mensen uit deze landen. Als het aan de VVD ligt, verandert er niets voor inwoners van Saba, Sint Eustatius en Bonaire.

151e zetel

De ChristenUnie wil dat het Caribisch gebied een eigen Tweede Kamerlid krijgt. Daardoor zou er in de Tweede Kamer een 151e zetel bij komen.

Het nieuwe Kamerlid zou de belangen moeten vertegenwoordigen van de inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Volgens CU-Kamerlid Segers is er nu een democratische kloof, doordat de meeste inwoners van deze eilanden niet stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, terwijl ze dat wel mogen.

Segers wijst naar Frankrijk, waar ook kwaliteitszetels bestaan. Hij wil dat het kabinet invoering van zo'n systeem onderzoekt.

STER reclame