Ook PvdA twijfelt over godslastering

Aangepast

Behalve de VVD twijfelt ook de PvdA-fractie in de Eerste Kamer over het schrappen van het verbod op smalende godslastering. Als die twee fracties tegenstemmen, sneuvelt het voorstel, dat in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid werd aangenomen.

PvdA-senator Schrijver zei in het debat dat hij zich afvraagt of minderheden na het schrappen van het godslasteringsartikel nog wel voldoende worden beschermd tegen "spot en beschimping" en "het onnodig grieven van godsdienstige gevoelens".

Aantasting godsdienstvrijheid

Eerder vandaag zei VVD-senator Dupuis dat ze twijfels heeft. Als christenen zich bedreigd gaan voelen door godslastering kun je redeneren dat hun godsdienstvrijheid wordt aangetast en moet het artikel toch worden gehandhaafd, zei ze.

Voor een meerderheid is de steun voor het wetsvoorstel van een van beide coalitiepartijen onmisbaar.

Niet meer toegepast

In maart kreeg het wetsvoorstel van D66 en de SP in de Tweede Kamer de steun van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Het verbod op godslastering staat sinds 1932 in het Wetboek van Strafrecht. Het houdt in dat het verboden is om kwaad te spreken over God of de spot te drijven met godsdienstige tradities. In de praktijk wordt het artikel vrijwel niet meer toegepast.

De christelijke partijen vinden het handhaven van het verbod zeer belangrijk.

Volgende week dinsdag is er een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer over het schrappen van het verbod op smalende godslastering.

STER Reclame