"Het mooiste shot? Vanaf een golfplaatje stijgt de camera plots 200 meter op, en dan dringt de werkelijke omvang echt tot je door." NOS-cameraman Eric Feijten heeft al heel wat gezien in zijn leven, maar dit blijft ook hem verbazen.

Hij was ruim een week met NOS-correspondenten in het getroffen Tacloban. Met de camera op zijn schouder registreerde hij het menselijke leed. Om ook overzicht van de straten en de wijken te krijgen, stuurde hij zijn drone de lucht in.

Ongelooflijk

"Je kunt in een helikopter stappen, maar dan mag je niet lager vliegen dan 300 meter. De drone vulde het gat tussen grond en grote hoogte. Je kon met mensen op straat meevliegen. Of even ergens een huis binnengaan", zegt Feijten.

De beelden hebben veel los gemaakt bij collega-cameralieden. "Iemand bij de BBC noemde het ongelooflijk, een nieuwe manier van rampenverslaggeving."

Feijten heeft het onbemande vliegtuigje sinds deze zomer, en gebruikte het in Nederland tot nu toe terughoudend. "Voor het Jeugdjournaal ben ik boven een doolhof in een maisveld gaan hangen." Ook heel apart, maar niet zo indringend als wat hij in de Filipijnen voor elkaar kreeg.

STER reclame