NOS NieuwsAangepast

"Assange niet vervolgd in VS"

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt hoogstwaarschijnlijk niet vervolgd in de Verenigde Staten, schrijft de Washington Post. Als Assange wordt aangeklaagd, moeten ook Amerikaanse kranten en journalisten vervolgd worden, is de gedachte.

Het ministerie van Justitie in de VS onderzoekt of Assange aangeklaagd kan worden voor het lekken van geheime overheidsinformatie. Volgens bronnen van de Washington Post zijn juristen van het ministerie tot de conclusie gekomen dat alleen Assange vervolgen geen optie is.

"Als je journalisten niet wilt vervolgen voor het openbaren van deze informatie, en dat wil het ministerie niet, dan is er geen mogelijkheid om Assange te vervolgen", zegt een oud-medewerker van Justitie. Een besluit over de vervolging is overigens nog niet genomen.

Klokkenluiderssite

WikiLeaks heeft in 2010 en 2011 tienduizenden geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerd. De klokkenluiderssite had de informatie gekregen van de militair Bradley Manning, die deze zomer veroordeeld werd tot 35 jaar cel.

Assange zit al ruim een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij uitlevering naar Zweden voorkomen. Daar moet hij terechtstaan voor een verkrachtingszaak, maar Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl