Het kentekenbewijs wordt vanaf 1 januari helemaal anders, in plaats van twee papieren delen komt er een kaartje op creditcardformaat dat in de portemonnee past. Het nieuwe kaartje is volgens minister Schultz niet alleen makkelijker, maar ook minder fraudegevoelig.

Op het nieuwe kaartje zit een chip waarop de gegevens van zowel auto als eigenaar staan. Wie een auto koopt, heeft niet meer te maken met het huidige papieren overschrijvingsbewijs, maar krijgt een tenaamstellingscode. Die code is nodig als het voertuig opnieuw van eigenaar wisselt of wordt gesloopt.

Klonen moeilijker

De kentekens worden niet bij postkantoren of garages aangemaakt, maar alleen nog centraal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, RDW.

De kaart moet ook het verhandelen van 'gekloonde' voertuigen moeilijker maken. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

Geleidelijk ingevoerd

De kentekenkaart wordt geleidelijk ingevoerd. Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari bij aflevering een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar overgeschreven wordt of als het bestaande kentekenbewijs om andere redenen tussentijds vervangen moet worden.

De verwachting is dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.

Schultz maakte de plannen voor de kentekencard al bekend in 2011. Toen was de verwachting dat het nieuwe bewijs al in 2013 zou worden ingevoerd.

STER reclame