Veel politiemensen hebben ook privé te maken met geweld dat uit het werk voortvloeit. Dat blijkt uit een enquête die politievakbond ACP heeft laten doen. De uitkomsten staan vandaag in veel regionale kranten.

Bijna 30 procent van de politiemensen is in privétijd wel eens slachtoffer geweest van zogeheten arbeidsgerelateerd geweld.

Rot geschrokken

ACP-voorzitter Van de Kamp noemt de uitkomst van de enquête die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction "schokkend". Geweld hoort volgens hem bij het vak, maar dat collega's er ook in hun vrije tijd mee worden geconfronteerd, is voor hem "onaanvaardbaar".

Korpschef Bouman van de Nationale Politie zegt in een reactie zich "rot geschrokken" te zijn. Hij kondigt aan bij het OM te zullen pleiten voor hogere strafeisen bij geweld tegen partners en gezinsleden van politiepersoneel.

Minder plezier

Van de ondervraagden geeft 84 procent aan de afgelopen twee jaar tijdens het werk met geweld te maken te hebben gekregen. In veel gevallen gaat het om schelden of duw- en trekwerk. De helft zegt wel eens te zijn bespuugd, geschopt of geslagen.

Het geweld leidt tot veel persoonlijke problemen. Een kwart van de agenten gaat met minder plezier naar het werk. Verder hebben politiemensen er last van in hun relatie, kampen ze met emotionele problemen of lichamelijke beperkingen.

Psychiater

In de kranten vertelt een politieman die anoniem wil blijven zijn verhaal. Na een aanhouding voor huiselijk geweld, richtte de verdachte zich op de politieman en zijn gezin. Zijn huis werd met stenen bekogeld, de agent werd jarenlang telefonisch gestalkt en er werd aangifte van mishandeling tegen hem gedaan.

De politieman zat een jaar lang ziek thuis en overwoog een andere baan te kiezen. Met hulp van een psychiater kwam hij er weer bovenop en kon hij het werk weer aan.

STER reclame