NOS NieuwsAangepast

Obsessie Lanza met Columbine

De schutter die vorig jaar in de Amerikaanse plaats Newtown een bloedbad aanrichtte op een basisschool had geen duidelijk motief. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoeksrapport.

De 20-jarige Adam Lanza was wel geobsedeerd door schietpartijen, met name door het drama uit 1999 op de Columbine High School.

Zelfmoord

In Newtown, Connecticut, vermoordde Lanza op 14 december 2012 eerst zijn moeder. Daarna ging hij naar de Sandy Hook Elementary School waar hij in een tijdbestek van elf minuten twintig jonge kinderen en zes leerkrachten ombracht met een semi-automatisch wapen. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Volgens het openbaar ministerie in de VS komt er waarschijnlijk nooit een antwoord op de vraag waarom Lanza de school, die vlak bij zijn huis was, als doelwit koos.

Obsessie

Lanza had "ernstige psychische problemen", staat in het rapport. In 2005 werd vastgesteld dat hij Asperger had, een autistische stoornis, maar of dat een rol heeft gespeeld bij zijn daad is niet duidelijk. Hij had een obsessie met wapens en schietpartijen, maar stond niet te boek als agressief of bedreigend.

Mensen die Lanza gekend hebben, omschrijven hem als iemand met droge humor en een natuurliefhebber. Op zijn computer hield hij in een spreadsheet gegevens bij van schietpartijen. Hij had kopieën van krantenartikelen over schietpartijen uit 1891.

Geen strafzaak

Uit het onderzoek is vast komen te staan dat hij alleen handelde. Omdat de dader zelfmoord pleegde, komt er geen strafzaak. Er waren berichten dat hij de schietpartij vooraf had aangekondigd op internet, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl