Amnesty International vraagt de Iraanse president Rohani zijn verkiezingsbelofte over de verbetering van de mensenrechten na te komen. Nu er een nucleaire overeenkomst is, moet Rohani zich op de mensenrechten richten, vindt Amnesty.

Honderd dagen na het aantreden van Rohani zitten de gevangenissen nog vol politieke gevangenen, zegt Amnesty in een verklaring die vandaag uitkwam. In de verklaring staan de namen van politieke gevangenen die tien jaar of langer vastzitten.

Persvrijheid

Onmiddellijk na het aantreden van Rohani kwamen sommige hoogleraren en studenten vrij, maar Amnesty spoort de president nu aan veel meer politieke gevangenen vrij te laten.

In zijn verkiezingscampagne beloofde Rohani de persvrijheid te waarborgen, maar volgens Amnesty komt het nog altijd voor dat journalisten worden vastgezet omdat ze artikelen publiceren die het regime in Teheran niet aanstaan.

Doodstraf

Amnesty International noemt de toename van het aantal terechtstellingen in Iran alarmerend. Die vinden weliswaar plaats onder verantwoordelijkheid van geestelijk leider ayatollah Khamenei, maar Amnesty vraagt Rohani zijn invloed te gebruiken om het aantal executies te verminderen.

STER reclame