Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen gaan door met actievoeren. Twee maanden in een Russische cel hebben hun strijdvaardigheid niet gebroken, zeggen ze in een exclusief interview met Nieuwsuur, dat vanavond wordt uitgezonden.

"Dit is geen reden om te stoppen", zegt Ubels. Bij Oulahsen is de actiebereidheid zelfs toegenomen: "Ik ben alleen maar daadkrachtiger geworden. In het begin was ik bezorgd, maar toen ik me daar overheen had gezet, dacht ik: ik laat me niet op deze manier intimideren."

Doelbewust risico

Ubels en Oulahsen horen tot de groep van dertig Greenpeace-activisten die in september tijdens een actie in het Noordpoolgebied werden opgepakt door de Russische autoriteiten. Ze werden onder meer beschuldigd van piraterij. Vorige week kwamen ze op borgtocht vrij. Er hangt hun nog steeds maximaal zeven jaar cel boven het hoofd.

De twee zeggen dat ze doelbewust het risico hebben genomen dat ze zouden worden opgepakt, al dachten ze dat het niet zo'n vaart zou lopen. "Er werd van tevoren al met geweld gedreigd", zegt Oulahsen. "Maar ik vond het een onwaarschijnlijk scenario, want onze actie was geen aanklacht tegen het Russische regime. We demonstreerden tegen Gazprom. En we bevonden ons in internationale wateren op een Nederlands schip."

Onrecht aangedaan

In de rechtszaal liet vooral Oulahsen zich van haar activistische krant zien. Ze sprak uitgebreid met de pers en had leuzen op haar handen staan. Foto's daarvan gingen de hele wereld over. Ook tegen de rechter was ze behoorlijk fel.

"Ik wilde gewoon kwijt dat ons onrecht wordt aangedaan", zegt ze daar nu over. "Ook al maakte het weinig verschil wat je tegen de rechter zegt, er waren wel veel media aanwezig."

Ubels had geen behoefte om zich te laten gelden, zegt hij. "Ik wist dat het weinig invloed zou hebben. Ik wist dat er buiten de rechtszaal al veel gebeurde en mijn advocaat had gezegd: laat maar zoveel mogelijk aan mij over."

Soep en aardappelen

In de gevangenis zijn Ubels en Oulahsen redelijk behandeld, zeggen ze. Vooral in Moermansk waren de omstandigheden niet slecht. "Het is er natuurlijk niet luxe, maar het is er uit te houden", zegt Oulahsen.

In Sint-Petersburg was de situatie moeilijker. Veel gevangenen vertelden de Greenpeace-activisten dat ze regelmatig door bewakers of celgenoten mishandeld worden. Dat is de twee Nederlanders niet overkomen.

Het eten in de gevangenis was ruim voldoende, maar van slechte kwaliteit, zeggen ze. 's Ochtends kregen ze brood en pap, 's avonds vooral soep en aardappelen. "Een van de eerste dingen die ik deed toen ik vrijkwam, was goed eten", aldus Oulahsen.

Nog dit jaar thuis

Het tweetal is nu op borgtocht vrij en mag Rusland niet verlaten. Ze kunnen nog steeds worden veroordeeld tot zeven jaar cel. Maar zover zal het niet komen, denken ze. "Ik ga er nog steeds van uit dat het recht zijn loop zal krijgen", zegt Ubels.

Hoe lang ze nog in Rusland moeten blijven, weten de twee niet. Oulahsen hoopt dat ze voor de jaarwisseling weer thuis zal zijn; Ubels is al blij als dat voor de Olympische Winterspelen is. Die beginnen op 7 februari.

STER reclame