NOS NieuwsAangepast

Werken bij Amazon "helletocht"

De werkomstandigheden bij een distributiecentrum van de internetwinkel Amazon in Groot-Brittannië vormen een gevaar voor de gezondheid van werknemers. Dat concludeert de BBC na een undercoveroperatie.

BBC Panorama stuurde de 23-jarige Adam Littler op pad voor de undercoverreportage in Swansea. Hij deed nachtdiensten van tien en een half uur en moest daarin tot 17 kilometer lopen; elke 33 seconden moest hij een nieuw product ophalen, daarbij gebruikmakend van een handcomputer.

Gebroken

"We zijn machines, robots", zegt Littler. "We denken niet meer zelf, misschien vertrouwen ze ons niet om als mensen zelf te denken." Na één dienst was hij naar eigen zeggen volledig gebroken.

Volgens gezondheidsdeskundigen die de BBC heeft geraadpleegd, lopen werknemers bij het distributiecentrum van Amazon een onacceptabel hoog risico op geestelijke en lichamelijke klachten.

Gezondheid

Hoogleraar Michael Marmot, gespecialiseerd in stress-klachten, zegt dat al het slechte samenkomt bij Amazon. Marmot concludeert dan ook dat de balans tussen goede bedrijfsresultaten en de gezondheid van werknemers zoek is.

Amazon zegt in een reactie dat de nachtdiensten niet in strijd zijn met de wet. Nieuwe werknemers worden gewaarschuwd dat de baan zwaar is en de veiligheid van werknemers heeft onze prioriteit, aldus Amazon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl