Het kabinet verwacht het komend voorjaar 58 wereldleiders, 5000 ambtenaren en 3000 journalisten in Den Haag. Het zijn de deelnemers aan en bezoekers van de derde Nuclear Security Summit (NSS): een internationale topconferentie over de bestrijding van nucleair terrorisme.

De NSS wordt de grootste internationale conferentie die in Nederland ooit werd gehouden. De bijeenkomst is op 24 en 25 maart in het congrescentrum World Forum op het Churchillplein in Den Haag, maar de gevolgen zullen ver daar buiten voelbaar zijn, zei premier Rutte op een persconferentie.

Vuile bom

De eerste NSS-top werd in 2010 in Washington gehouden. Het was een initiatief van president Obama die nucleair terrorisme een van de grootste bedreigingen van de internationale veiligheid noemde.

Hij doelde daarbij niet op een aanslag op een kerncentrale, maar op de mogelijkheid dat terroristen een 'vuile bom' produceren: een conventionele bom waar omheen nucleair materiaal is aangebracht. Een explosie van zo'n bom kan tot een enorme ontwrichting van een samenleving leiden.

Start

De conferentiedeelnemers komen op zondag 23 maart en de ochtend van maandag 24 maart aan in Den Haag. Ze worden daar verwelkomd door premier Rutte, die de conferentie voorzit.

Daarna begint de bijeenkomst die uit een aantal vergaderingen en afzonderlijke ontmoetingen tussen deelnemers zal bestaan.

Diner met koning

Aan het eind van de eerste dag dineren de deelnemers met koning Willem-Alexander op Huis ten Bosch. De volgende dag moet de bijeenkomst worden afgerond.

Rutte hoopt dat de deelnemers het eens worden over een slotverklaring, die als 'The Hague Communiqué´ de geschiedenis moet ingaan.

Voorbereidingen

Minister Timmermans zei dat het diplomatiek overleg over de slotverklaring al gaande is. Die onderhandelingen lopen goed, zei hij.

Burgemeester Van Aartsen noemde Den Haag ´een logische plek´ voor het organiseren van zo´n conferentie in Nederland: "Een internationale stad van vrede en recht met enorm veel expertise op het gebied van internationale betrekkingen en internationaal recht".

STER reclame