NOS NieuwsAangepast

Schrijver Gerrit Krol overleden

Schrijver Gerrit Krol is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij schreef de afgelopen decennia meer dan vijftig romans, verhalenbundels, dichtbundels en essays. Voor zijn oeuvre ontving hij onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs.

Krol werd in Groningen geboren en begon tijdens zijn studie wiskunde te werken als computerprogrammeur. Hij bleef daarna werkzaam in de techniek, onder meer als systeemontwerper bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Wiskundeformules

Als romanschrijver debuteerde hij in 1962 met 'De rokken van Joy Scheepmaker'. Hij ontwikkelde een geheel eigen schrijfstijl, waarin hij zijn bèta-achtergrond niet verloochende. Zo nam hij geregeld wiskundige formules en figuren in zijn werk op.

In 1986 kreeg Krol de Constantijn Huygensprijs en in 2001 de P.C. Hooftprijs. In 2005 verleende de Vrije Universiteit in Amsterdam hem een eredoctoraat, onder meer vanwege de combinatie van "literaire kwaliteit met theoretische reflectie en inzichten in de wetenschappen".

Onder Krols bekendste titels zijn 'Het gemillimeterde hoofd', 'Maurits en de feiten' en 'De vitalist'. Critici prezen zijn werk om de lichtvoetige en humoristische benadering van serieuze thema's.

Parkinson

De laatste jaren leed Krol aan de ziekte van Parkinson. Daarvan deed hij in 2007 verslag in 'Duivelskermis'. Het was zijn laatste roman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl