De leden van de Nederlandse Museumvereniging hebben afgesproken dat ze kunst die in de verkoop gaat, eerst aan elkaar aanbieden en pas daarna aan andere partijen.

Zo willen ze voorkomen dat kunst die voor Nederland behouden moet blijven naar het buitenland of in particuliere verzamelingen verdwijnt.

Website

Nederlandse musea die kunst willen afstoten, bieden die voortaan eerst aan op een website. Alle musea kunnen dan zien of andere musea iets aanbieden wat ze interessant vinden, zegt directeur Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging.

Daarnaast kunnen de musea vaststellen of het een kunstwerk is dat voor Nederland behouden moet blijven. "Als dat niet zo is kun je het gewoon verkopen of desnoods, als niemand interesse heeft, vernietigen", zegt Weide.

The Schoolboys

Aanleiding voor de maatregel is de verkoop in 2011 voor 950.000 euro van het schilderij ' The Schoolboys' van Marlene Dumas door Museum Gouda. Dumas is een succesvolle Nederlandse kunstenaar.

Museum Gouda had geld nodig en liet het doek daarom veilen bij het Londense veilinghuis Christie's. Het overtrad daarmee de afspraak dat belangrijke Nederlandse kunstwerken die verkocht worden eerst aan andere Nederlandse musea worden aangeboden.

Zo'n 80 procent van de Nederlandse musea is aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging.

STER reclame