Cambuur neemt afstand van NEC

SC Cambuur heeft in de kelder van de eredivisie uitstekende zaken gedaan met een verdiende 2-1 zege op hekkensluiter NEC.

De thuisploeg nam direct het initiatief en had na anderhalve minuut al bijna succes. NEC-doelman Kalle Johnsson moest gestrekt naar de hoek om een vlammend schot van Michiel Hemmen langs de paal te duwen.

Niet veel later stichtte de snelle Jody Lukoki gevaar op de rechterflank. Hij demarreerde alleen zo snel, dat er nog niemand voor het doel stond om van zijn rush te profiteren. Ook nog in het eerste kwartier zette Marcel Ritzmaier Johnsson met een pegel van afstand opnieuw aan het werk. De beste kans was nog voor Lukoki. Na een fraaie aanval werd zijn schot door Victor Pálsson nog net voor de lijn op spectaculaire wijze weggekopt.

NEC kwam aanvankelijk niet veel verder dan een gevaarlijke vrije trap van Jakob Jantscher die door Harm Zeinstra met moeite kon worden verwerkt. De keeper moest ook nog aan de bak nadat Ritzmaier de bal klunzig had ingeleverd en Koolwijk van 17 meter kon uithalen, maar verder speelde het spel zich voornamelijk op de andere kant van het veld af.

Toch haalden de Nijmegenaren tegen de verhouding in met een gelijke stand de rust. Kevin Conboy kopte raak na een voorzet van Ryan Koolwijk van de rechterkant.

In evenwicht

Na ruim een half uur kwamen de Friezen dan toch verdiend aan de leiding. Mohamed El Makrini klom en timede goed bij een hoekschop en kopte gedecideerd raak. De tweede helft was minder vermakelijk dan de eerste. Cambuur had nog wel aanvallende intenties, maar de briljante ingevingen ontbraken en ook de zuiverheid liet te wensen over. Lukoki liet ook zijn tweede grote kans van de wedstrijd met een schot in het zijnet onbenut. NEC had duidelijk vertrouwen geput uit Conboys gelijkmaker, waardoor de wedstrijd meer in evenwicht was.

Boogbal

Ritzmaier schoot opnieuw met scherp en had nu wel succes. Zijn schot van ruim 25 meter werd door Tobias Haitz dusdanig van baan veranderd, dat Johnsson het nakijken had. Bijna had de jonge Oostenrijker nogmaals gescoord. Bij zijn fraaie boogbal kreeg Johnsson nog net een paar vingers tegen de bal.

Ook Lukoki gooide de wedstrijd niet in het slot; hij verprutste in de extra tijd ook zijn derde uitgelezen kans. Omdat het slotoffensief van de bezoekers verder moeiteloos werd gepareerd, was het applaus van het publiek in Leeuwarden er na afloop niet minder om.