NOS NieuwsAangepast

Kamer: niet doordrinken in Katwijk

De PvdA en de ChristenUnie vinden het geen goed plan dat de gemeente Katwijk 16- en 17-jarigen de komende twee jaar nog niet wil beboeten voor het drinken van alcohol in cafés. "Een uitzondering is geen goed idee", zegt PvdA-Kamerlid Rebel.

CU-Kamerlid Voordewind, initiatiefnemer van de wet, is bang voor dranktoerisme vanuit omliggende gemeenten naar Katwijk.

Vanaf 1 januari wordt de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar. De burgemeester van Katwijk, Jos Wienen, vreest dat jongeren die nu 16 en 17 zijn, overlast kunnen veroorzaken als ze in de kroeg geen alcohol meer mogen drinken. Hij wil deze "tussengroep" daarom ontzien.

Van Rijn

De PvdA vindt de uitzondering een slecht plan. "De overgangssituatie rond deze groep is lastig, maar hen uitzonderen lost het probleem niet op", zegt Rebel. "Daarom vraag ik de staatssecretaris hierover met de gemeente Katwijk in gesprek te gaan."

Volgens staatssecretaris Van Rijn geldt de wet voor iedereen. "We gaan er vanuit dat de gemeente zijn wettelijke verantwoordelijk neemt. Als Katwijk dat niet doet, zullen we de gemeente er op aanspreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl