De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft wereldwijd 50.000 computernetwerken besmet. Dat blijkt uit een geheime presentatie van de dienst, schrijft NRC Handelsblad. De krant heeft documenten ingezien van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Dat de Amerikaanse inlichtingendienst buitenlandse computersystemen infiltreerde was al langer bekend. De NSA installeert in het geheim kwaadaardige software, zogenoemde malware, op computersystemen. Zo kan op grote schaal vertrouwelijke informatie worden weggesluisd.

85.000

De operatie draagt de codenaam GENIE. De Amerikaanse krant Washington Post meldde in augustus dat het aantal besmette netwerken in 2008 20.000 bedroeg.

Nu blijkt dus uit de niet eerder door Snowden openbaar gemaakte presentatie dat het aantal al meer dan verdubbeld is. Volgens de documenten die de NRC heeft ingezien moet het aantal computernetwerken waar de NSA mee kan kijken binnen een paar jaar zijn uitgegroeid naar 85.000.

Hackers

De operaties worden uitgevoerd door honderden hackers van een speciale NSA-eenheid. Niet alleen kan informatie worden weggesluisd, ook kunnen met de schadelijke software cyberaanvallen worden uitgevoerd.

STER reclame