Nederland wordt sinds 1946 afgeluisterd door de Verenigde Staten. Dat zei hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad in het tv-programma 'De Wereld Draait Door'.

Volgens hem begonnen de Amerikanen met spioneren in Nederland na de oorlog. "De spionnen kwamen bij wijze van spreken met de Marshallhulp mee."

Vandermeersch zegt op zijn weblog dat zijn verslaggevers de afgelopen maanden aan het NSA-dossier hebben gewerkt, samen met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald. Hij was een van de drijvende krachten achter de publicaties in de Britse krant The Guardian op basis van de gelekte stukken van klokkenluider Edward Snowden.

Begrijpen

Vanaf morgen brengen NRC Handelsblad en NRC Next Nederlandse onthullingen uit de geheime documenten naar buiten.

Ook andere Nederlandse kranten wilden met de journalist onthullingen brengen. Volgens Vandermeersch heeft Greenwald voor NRC Handelsblad gekozen omdat de krant hem ervan heeft kunnen overtuigen goed van de zaak op de hoogte te zijn. "De documenten hebben is één ding, ze begrijpen is iets anders."

Staatsveiligheid

De hoofdredacteur zegt dat de krant gedegen onderzoek doet en dat de belangen van betrokkenen goed worden afgewogen. Er wordt vooraf overlegd met onder meer de AIVD, om te voorkomen dat de staatsveiligheid in gevaar wordt gebracht. Eventueel wordt besloten bepaalde zaken uit de artikelen weg te laten.

Klokkenluider Edward Snowden werkte voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Eerder dit jaar lekte hij informatie over spionage door de NSA. De Amerikanen willen hem daarvoor berechten. Snowden zit nu in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.

STER reclame