NOS NieuwsAangepast

Vondst dode vrouw maakt veel los

De vondst van een vrouw die al tien jaar dood in haar woning in Rotterdam lag, heeft veel losgemaakt. De buurt is verbijsterd en de gemeente stelt een onderzoek in. Ook in de politiek wordt over het incident gesproken.

Het lichaam van de vrouw werd donderdag ontdekt nadat de politie was gealarmeerd door bouwvakkers die in het huis in de wijk in Delfshaven moesten zijn. Zij konden geen contact met de bewoner krijgen. De vrouw moet 74 jaar geweest zijn toen ze overleed.

Hoe kan het dat iemand onopgemerkt tien jaar dood in zijn woning ligt en dat hij of zij door niemand wordt gemist?, waren de vragen die meteen rezen.

Familieleden

Buurtbewoners zijn geschokt. Ze zeggen dat ze niets hebben gemerkt. "We hebben niks geroken, we hebben geen ongedierte gezien", zei een buurvrouw. De buren dachten dat de vrouw bij haar dochter was ingetrokken, maar tot dusver zijn er geen familieleden gevonden.

Volgens de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, Carlos Goncalves, woonde de vrouw in een straat met een actieve bewonersgroep, maar hij betwijfelt of je dit soort dingen kunt voorkomen.

Verzorgingstehuis

De directeur van het Nationaal Ouderenfonds, Jan Romme, vreest dat het vaker zal gebeuren dat ouderen dood thuis liggen zonder dat iemand dat merkt. Volgens hem komt dat doordat er geen bejaardentehuizen meer zijn en ouderen steeds langer thuis blijven wonen. "Je moet heel ziek zijn wil je in een verzorgingstehuis terechtkomen. Dan ben je al bijna dood."

Romme raadt een alarmeringssysteem aan voor ouderen. "Zeker voor diegenen die geen sociaal netwerk hebben." Met zo'n systeem wordt er elke dag naar de oudere gebeld en gecontroleerd of alles goed gaat.

Contact

De gemeente Rotterdam gaat onderzoeken hoe het komt dat de vrouw niet eerder is gevonden. De gemeente wil weten wie er contact had met haar voor zij stierf en wie haar dood had kunnen opmerken. Het onderzoek moet voorkomen dat iets dergelijks nog eens gebeurt.

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat de sociale controle beter moet. Ze vindt dat mensen weer gewoon bij hun buren moeten aankloppen als ze iemand een tijdje niet hebben gezien of zich afvragen of er iets aan de hand is. "Anders krijg je dit soort toestanden, waarvan iedereen schrikt."

Om de dag

In Rotterdam wordt niet bijgehouden hoe vaak het voorkomt dat een lichaam niet op de dag van overlijden wordt gevonden.

De GGD Amsterdam meldt dat in die stad om de dag het lijk van iemand wordt aangetroffen die langer dan 24 uur dood is. Eens in de tien dagen is de overledene al twee weken dood, en gemiddeld vijf keer per jaar bleef het overlijden langer dan twee maanden onopgemerkt. De langste tijd dat iemand dood lag in zijn woning was 3,5 jaar.

Volgens de GGD Utrecht komt het daar wel vaker voor dat een lijk pas na een paar dagen wordt opgemerkt. In vijf jaar tijd is het een keer gebeurd dat iemand langer dan een maand dood in zijn woning lag.

In Den Haag is de afgelopen vier jaar niemand gevonden die langer dan een week overleden was. Twee à drie jaar geleden is er wel een lichaam gevonden van iemand die een week dood was. Dat iemand een paar dagen dood in huis ligt, komt wel vaker voor, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl