FNV Bouw heeft de bouwbedrijven Strukton en Ballast Nedam aansprakelijk gesteld voor het niet naleven van de cao door een onderaannemer. Die onderaannemer, Rimec, zou de Portugese en Poolse arbeidskrachten die aan het werk zijn bij de A2-tunnel bij Maastricht hebben uitgebuit.

De vakbond trok hierover twee weken geleden al aan de bel, maar Strukton en Ballast Nedam zijn nog steeds niet in beweging gekomen, zei FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen in het Radio 1 Journaal.

Ze verwijt de bouwers achterover te leunen en noemt dat onverantwoordelijk.

Miljoenen

Volgens Van Veldhuizen hebben de Portugese en Poolse bouwvakkers miljoenen te goed. Dat bestaat uit loon, te veel betaalde huisvestingskosten en een vergoeding voor overwerk, dat het maximaal toegestane overuren te boven ging.

De hoofdaannemers Strukton en Ballast Nedam moeten daarvan geweten hebben, zei Van Veldhuizen. "In de contracten worden aanneemsommen genoemd en dan weet je dat er nooit conform de cao betaald kan zijn."

Fraude

De exacte hoogte van de claim moet nog worden vastgesteld. Daarvoor moeten de conclusies worden afgewacht van de speciale commissie, die de beschuldiging van uitbuiting onderzoekt. De commissie presenteert de conclusies vanmiddag.

Volgens FNV Bouw maakte de onderaannemer zich ook schuldig aan fraude met sociale verzekeringen en belastingontduiking.

STER reclame