Het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) in de Duitse stad Hagen gaat door. De rechtbank nam dat besluit nadat psychiaters hadden vastgesteld dat Bruins niet dement of zwaar depressief is.

Het Duitse OM berecht Bruins voor de moord op de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in 1944 bij Appingedam. Maar eerst moest worden vastgesteld of de gezondheid van de hoogbejaarde Bruins dat niet verhindert.

In september werd al geconstateerd dat de oud-SS-officier lichamelijk gezond genoeg is. Een psychiater zei vandaag in de rechtszaal dat er ook geen psychische belemmeringen zijn.

Alert

Bruins is volgens de psychiater goed aanspreekbaar. De 92-jarige man zou in gesprekken alert zijn geweest en geenszins gedesoriënteerd.

Het proces tegen Bruins, die de beul van Appingedam wordt genoemd, gaat volgende week verder. Een uitspraak wordt eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

Bruins woont sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en is Duits staatsburger. Hij werd eerder onder meer veroordeeld voor de moord op twee Joden.

STER reclame