Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vindt dat de Europese Commissie eurolanden moet dwingen tot hervormingen. Dat zegt hij in een interview met enkele financiële kranten in Europa, waaronder het Financieele Dagblad.

Pas als een land daarover harde afspraken maakt, kan het wat Dijsselbloem betreft meer tijd krijgen om zijn begroting op orde te brengen.

Frankrijk

Dijsselbloem levert daarmee indirect kritiek op eurocommissaris Rehn. Die heeft Frankrijk twee jaar langer de tijd gegeven om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, zonder dat daar harde voorwaarden zoals pensioenhervormingen tegenover staan.

De Nederlandse minister van Financiën vindt het nog te vroeg om te zeggen of Frankrijk de deadline van 2015 haalt, maar: "Als ik naar de ramingen van de Commissie kijk, moet het meer doen. Dat is duidelijk. Dat weet Frankrijk zelf ook."

Nederland

De bewindsman zegt dat hij het prima had gevonden als Rehn Nederland voorwaarden had opgelegd in ruil voor uitstel voor het voldoen aan de 3-procentsnorm.

"Ik had het prima gevonden als hij had gezegd: in ruil voor dat extra jaar moet je beloven dat je bepaalde maatregelen neemt."

STER reclame