NOS NieuwsAangepast

Nederlander bij Kennedyherdenking

Door verslaggever Jeroen Wielaert

Een leven lang is hij al gefascineerd door John F. Kennedy, langer dan de president zelf heeft geleefd. Harrie Leijten (61) is met zijn vrouw naar Dallas gevlogen voor de herdenking van de moord op de Amerikaanse president, vandaag vijftig jaar geleden.

De plechtigheid vindt plaats op Dealey Plaza, het plein waar op vrijdag 22 november 1963 de dodelijke schoten op Kennedy werden afgevuurd tijdens een rijtoer. Het gebeurde om half één 's middags. Kennedy stierf een half uur later, 46 jaar oud. De vermoedelijke dader, Lee Harvey Oswald, werd twee dagen later zelf doodgeschoten.

Harrie Leijten heeft zich van bakker opgewerkt tot hoofdredacteur van twee vakbladen voor bakkers en slagers. In zijn woonplaats Wehl, bij Doetinchem, is hij in de jaren tachtig begonnen aan een verzameling over Kennedy. Toen de zolder daarvoor te klein werd, liet hij een aanbouw maken die nu oogt als een museum.

1300 boeken

Het eerste wat opvalt is de grote verzameling gedenkborden met de beeltenis van Kennedy. Ze typeren zijn populariteit, maar ook de behoefte om hem te gedenken. Rijen kasten staan er, met 1300 boeken over zijn leven en tragische einde. Aan één van de muren hangt een pamflet dat de Telegraaf maakte met de tekst: "President JOHN KENNEDY in Dallas (Texas) VERMOORD. Hij werd door een kogel in het hoofd getroffen."

Voor Leijten begon het met interesse voor de geschiedenis van de jaren zestig. Hij legt uit: "Kennedy was een president die zich onderscheidde van de oudere politici van toen: Macmillan in Engeland, onze premier Jan de Quay, De Gaulle in Frankrijk, Adenauer in Duitsland. Het waren hele oude mensen, die op grote afstand van het volk stonden."

"Ineens was daar een jonge president, met een nog jongere vrouw en twee kleine kindertjes", zegt Leijten verder. "Hij was de eerste televisiepresident. Ik denk ook dat Kennedy de wereld heeft behoed voor een derde wereldoorlog tijdens de Cubacrisis."

"Gewijde grond"

Leijten is blij om bij de eerbiedige herdenking op dat moordplein te zijn. In de aanloop zag hij op internet hoe Dallas ernaar toe leefde. Hij zegt: "De stad heeft zich de eerste twintig, dertig jaar afzijdig gehouden, uit schaamte dat Kennedy er is vermoord. Nu grijpen ze het moment aan voor een waardige herdenking. Dealey Plaza is bijna gewijde grond. Bij eerdere bezoeken ben ik er allerlei mensen tegengekomen, jong en oud, van allerlei nationaliteiten. Allemaal kijken ze met eerbied naar de plek van de aanslag."

De Nederlander kent alle complottheorieën over de moord. Ook hij houdt zijn twijfels. "Ik denk dat het een mysterie blijft. Ik denk wel dat Oswald het niet alleen heeft kunnen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl