VN: kabinet moet Piet-debat leiden

time icon Aangepast

De VN-Werkgroep van Deskundigen op het gebied van Mensen van Afrikaanse Afkomst wil dat het kabinet de leiding neemt in de discussie over Zwarte Piet. Dat staat in een verklaring die de werkgroep heeft laten verspreiden.

Voorzitter van de werkgroep is de Jamaicaanse mensenrechtdeskundinge Verene Shepherd. In oktober leidde een interview met haar door het tv-programma EenVandaag tot een felle Zwarte Piet-discussie.

Racisme toegenomen

In de verklaring staat dat sindsdien het aantal klachten van mensen van Afrikaanse afkomst over racisme en bespotting alleen maar is toegenomen.

De werkgroepleden zelf zijn ook bedreigd en beledigd. De werkgroep is diep bezorgd over "de hevige intolerantie van hen die niet begrijpen dat er iets mis kan zijn met de manier waarop Zwarte Piet wordt voorgesteld".

Traditie moet aangepast

De werkgroep begrijpt dat de traditie van Zwarte Piet op meerdere manieren verklaard kan worden, maar wil ook dat er rekening wordt gehouden met mensen die zich beledigd voelen. Ze stelt vast dat er voorstellen zijn gedaan hoe de traditie kan voortbestaan terwijl tegelijkertijd de beledigende elementen worden aangepast.

Uiteindelijk is het aan het Nederlandse volk om te bepalen hoe dit het beste kan, schrijft ze. Om die discussie goed en respectvol te laten verlopen, moet de regering het debat faciliteren, schrijft de werkgroep.

Andere toon

Het oordeel van de werkgroep over het sinterklaasfeest lijkt sinds oktober behoorlijk bijgesteld. In het interview met EenVandaag zei werkgroepvoorzitter Shepherd dat Zwarte Piet naar de slavernij verwijst en dat het feest daarom moet worden afgeschaft.

STER Reclame