Voor de tweede keer dit jaar heeft de Nederlandse atletiek er een topatleet bijgekregen. Nadat eerder dit jaar verspringer Ignisious Gaisah de Nederlandse nationaliteit had gekregen, is het nu de beurt aan Sifan Hassan.

De middellangeafstandsloopster uit Ethiopië mag zich vrijdag in Arnhem melden om daar haar felbegeerde paspoort in ontvangst te nemen. Zondag staat ze aan de start van de Warandeloop in Tilburg en kan ze haar eerste Nederlandse titel veroveren.

Sifan Hassan werd in 1993 geboren en kwam op 15-jarige leeftijd als vluchtelinge naar Nederland, waar ze de eerste maanden in een asielzoekerscentrum verbleef. Voor Hassan was die eerste periode een moeizame kennismaking met ons land. Pas na haar verhuizing naar Eindhoven begon ze haar draai te vinden.

Doorbraak

In de Brabantse stad sloot ze zich aan bij de Ethiopische gemeenschap en kwam ze onder de hoede van oud-atleet Aiduna Aitnafa, die later ook haar coach werd. 2013 was het jaar van de doorbraak met persoonlijke records op alle afstanden en met podiumplaatsen bij de Diamond League-wedstrijden in Lausanne en Stockholm.

Met het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit komt er voor Hassan een einde aan een roerige periode. In aanloop naar de WK in Moskou probeerde de Atletiekunie via technisch directeur Joop Alberda de naturalisatie te versnellen. Tevergeefs: de atlete mocht in de Russische hoofdstad niet in het oranje starten.

Het WK-toernooi was niet de enige wedstrijd die ze deze zomer misliep. De Diamond League-wedstrijd in Londen ging aan haar neus voorbij omdat ze geen visum kreeg. Volgens de Britse autoriteiten had Hassan een vluchtelingenstatus. Een week eerder kon ze niet starten in Monaco omdat haar paspoort op diezelfde Britse burelen lag.

"Ik heb vertrouwen in een mooie toekomst voor haar", zegt NOS-commentator Léon Haan. "Ze is in goede handen bij Honoré Hoedt. Jos Hermens doet haar management. Hij zal haar rustig 'brengen' de komende jaren."

Ignisious Gaisah

In het geval van Gaisah, die dit jaar zijn Ghanese paspoort verruilde voor een Hollands exemplaar, leverde de naturalisatie direct sportief succes op voor Nederland. Hij beloonde zijn nieuwe thuisland met een zilveren medaille tijdens de wereldkampioenschappen in Moskou.

Hassan en Gaisah zijn niet de eerste Nederlandse atleten wiens wieg buiten onze landsgrenzen stond. Ook de op Bermuda geboren Troy Douglas ruilde zijn geboorteland in voor het onze. In 1998 verkreeg de sprinter zijn nieuwe nationaliteit.

De meeste 'buitenlandse' atleten in de Nederlandse atletiek danken hun status aan de liefde. Marathonloopsters Hilda Kibet, Lornah Kiplagat en Nadja Wijenberg liepen allemaal tegen een Nederlandse man aan, wat uiteindelijk resulteerde in een Nederlands paspoort.

Churandy Martina

De bekendste nieuwkomer is Churandy Martina. Hij was het slachtoffer van staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daardoor hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan als atletieknatie. Martina besloot daarop om voortaan voor Nederland uit te komen. Ook hij beloonde zijn nieuwe vaderland met medailles: twee keer goud bij de Europese kampioenschappen van 2012 in Helsinki.

Wat dat betreft belooft de komst van Sifan Hassan veel goeds voor de Nederlandse atletiek. "Veel van de genoemde atleten waren een echte verrijking voor de Nederlandse atletiek", meent Haan.

"Ze hadden bijna allemaal succes, nadat ze een Nederlands paspoort hadden gekregen. Het is niet zo dat er een bepaald beleid bij de bond is om buitenlandse atleten naar Nederland te halen", aldus Haan. "Ik verwacht dan ook niet dat er de komende jaren nog meer buitenlandse atleten naar Nederland komen."

STER reclame