Door Ryan Hermelijn in Washington

Op 22 november 1963 kwam er in Dallas abrupt een einde aan het leven van de 35ste president van de Verenigde Staten. 50 jaar later is de wond in de Amerikaanse ziel nog steeds niet geheeld. Kennedy's leven en dood in cijfers.

1036

Het aantal dagen dat John F. Kennedy president was. Hij was 43 jaar toen hij werd beëdigd op 20 januari 1961. De jongst gekozen president werd ook de jongst overleden president. Hij werd 46 jaar.

4

Kennedy kreeg samen met zijn vrouw Jackie vier kinderen. Dochter Arabella werd doodgeboren en zoon Patrick overleed twee dagen na z'n geboorte. John F. Kennedy Jr, ook wel John-John genoemd, kwam op 38-jarige leeftijd om bij een vliegtuigongeluk. Caroline Kennedy is pas geleden benoemd tot Amerikaanse ambassadeur voor Japan.

12

Gangsterliefjes, stewardessen, prostituees. De playboy-president zou er tientallen minnaressen op na houden. Betrouwbare bronnen linken zeker een dozijn vrouwen aan de womanizer-in-chief. Alleen al in het Witte Huis zou hij affaires hebben gehad met meerdere stagiaires, secretaresses en de perswoordvoerder van zijn vrouw. Jackie wist naar verluidt van de affaires.Toen ze in hun bed een roze slipje vond, vroeg ze haar man zelfs of hij eens kon uitzoeken van wie het exemplaar was. Ze wist namelijk zeker dat het niet haar maat was. Wie weet was het wel van Marilyn Monroe, met wie hij minstens één onstuimig weekend zou hebben beleefd.

16

Amerika zat midden in de Koude Oorlog, dus Kennedy voerde een actief buitenlands beleid. De president bracht 16 bezoeken aan het buitenland. Dat is drie keer meer dan zijn voorganger Eisenhower in de eerste drie jaar van zijn termijn.

500.000

Zeker een half miljoen mensen trokken naar het stadhuis van West Berlijn om te luisteren naar de Amerikaanse president. Hij stelde hen niet teleur toen hij de naoorlogse trans-Atlantisch relatie opsomde met de legendarische woorden: "Ich bin ein Berliner."

1

De Warren-Commissie die de moord onderzocht concludeerde in 1964 dat één man, Lee Harvey Oswald, drie schoten had afgevuurd. Mede door de vondst van drie kogelhulzen in het Texas Schoolbook Depository. Eén schot miste de limousine, de tweede kogel raakte Kennedy en de Texaanse gouverneur Connaly en de derde raakte Kennedy in z'n hoofd. Het rapport van de commissie is nog steeds omstreden. Volgens critici was het haastwerk en bedoeld om naar één punt toe te redeneren. Naar één enkele schutter.

16

Miljoen dollar. Wat voor prijskaartje hang je eigenlijk aan cruciaal visueel bewijs van de moordaanslag? De familie van Abraham Zapruder, maker van het wereldberoemde 26.6 seconden durende filmpje steggelde er jarenlang over met de Amerikaanse overheid. Uiteindelijk gingen zijn erfgenamen akkoord met 16 miljoen dollar, het hoogste bedrag ooit betaald voor een Amerikaans historisch object.

40.000

Dat Amerika een eeuwige fascinatie heeft met JFK blijkt alleen al uit het duizelingwekkend aantal boeken. Zeker veertigduizend boeken zijn er tot nu toe verschenen over hem. Dit jaar kwamen daar nog eens honderden titels bij. En dan hebben we het nog niet eens over de tientallen documentaires, specials, miniseries en films die er dit jaar zijn uitgekomen. Van waarwasjij-tv tot en met een cold case team dat zich opnieuw buigt over het forensisch bewijs.

61

Procent. Al decennialang zijn de meeste Amerikanen ervan overtuigd dat Lee Harvey Oswald niet alleen heeft gehandeld. In een recente peiling zegt 61 procent dat er sprake is van een complot. Dat aantal is flink gedaald ten opzichte van 2000, toen geloofde 81 procent van de Amerikanen nog in een samenzwering.

1.171

Volgens Kennedy-deskundige Larry Sabato moeten er nog 1.171 CIA-documenten over de moord worden vrijgegeven. Formeel moet dat gebeuren voor 26 oktober 2017, maar een volgende president kan die vrijgave op verzoek van de inlichtingendienst nog uitstellen.

STER reclame