"Rapport over Renata verbijsterend"

tijd van publicatie Aangepast

Het inspectierapport over de behandeling van het zieke Georgische meisje Renata is verbijsterend. Dat zegt de advocaat van het meisje en haar familie, Maureen Helgers.

Renata kwam met haar familie in juni 2012 vanuit Polen naar Nederland. De familie vroeg hier asiel aan. Nederland stuurde ze terug omdat volgens de Europese regels het land waar asielzoekers als eerste binnenkomen, verantwoordelijk is voor de procedure.

Leukemie

Het toen zesjarige meisje werd in Nederland ziek. Bij aankomst in Polen werd acute leukemie bij haar vastgesteld.

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerden in het onderzoeksrapport dat degenen die zorg moesten verlenen aan Renata, geen fouten hebben gemaakt.

Vraagtekens

In het rapport staat ook dat de vertraging van de medische behandeling niet heeft geleid tot een verslechtering van haar gezondheid. Helgers zet daar grote vraagtekens bij.

"Uit de medische gegevens van Renata blijkt duidelijk dat haar bloedwaarden op het moment dat ze aankwam in Polen zo slecht waren dat vaststaat dat ze ook al in Nederland ernstig ziek was", aldus de advocaat.

Kankercellen

"Bij acute leukemie is het zo dat elke dag dat de ziekte eerder wordt ontdekt ertoe leidt dat die beter te behandelen is. Volgens kinderartsen betekent een dag vertraging zo ongeveer een verdubbeling van de kankercellen."

Volgens Helgers is de zorg voor Renata wel degelijk tekortgeschoten. "De zorgen van de ouders van Renata werden steeds weer afgewimpeld met een paracetamol. Ze liep dagenlang met een bloedneus in het AZC Baexem maar werd nooit gezien door een arts, alleen door een verpleegkundige."

STER reclame