NOS WielrennenAangepast

Vacansoleil had neparts in dienst

De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft in 2011 een half jaar een arts in dienst gehad die niet gediplomeerd was.

Daniël Demartelaere had zichzelf voorgesteld als dokter die in de Verenigde Staten had gestudeerd, waar hij zich specialiseerde in de begeleiding van duursporters, zo schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. Daar was niets van waar, toch kreeg Demartelaere een contract bij Vacansoleil-DCM.

De fout lijkt echter vooral bij de Belgische wielerbond te liggen. Die gaf Demartelaere, zonder zijn achtergrond te checken, een dokterslicentie. "Daar hebben we een administratieve fout gemaakt", zegt voorzitter Tom van Damme. "We hadden moeten checken of die man dokter was, in de toekomst zullen we dat ook doen."

Probleem met bloedtesten

In juni van 2011 kwam in de Ronde van Zwitserland de waarheid boven tafel. Er was een probleem met de bloedtesten, die Demartelaere had laten controleren. Het laboratorium liet weten dat de testen niet waren gecertificeerd door een echte dokter.

Opvallend genoeg werd Demartelaere niet ontslagen. Voormalig ploegleider Hilaire van der Schueren in Het Nieuwsblad: "We hebben eind 2011 zijn contract niet meer verlengd. Demartelaere was bij ons geen dokter, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde." In alle stilte werd dus afscheid genomen van de neparts.

Afgelopen zomer hoorde de Belgische wielerbond dan ook pas van het hele voorval. Direct werd de Orde van Geneesheren ingeschakeld om te melden dat Demartelaere zich ten onrechte uitgaf voor dokter. Er loopt een onderzoek door de federale politie van Gent en het Gentse parket naar Demartelaere.

Reactie Vacansoleil

In een reactie laat teammanager Daan Luijkx weten dat Demartelaere op voorspraak van een andere ploegarts bij Vacansoleil is gekomen. "Die arts had al heel vaak overleg met Demartelaere en kwam altijd bij hem uit met vragen over bloedwaarden. Die man heeft zijn hele leven in een laboratorium gewerkt en puur om zijn kennis hebben wij hem aangenomen."

Naar de dokterslicentie werd verder eigenlijk niet gekeken. "Hij heeft mij gezegd dat hij afgestudeerd was, maar zich nooit geregistreerd heeft. Demartelaere was bij ons ook niet werkzaam als arts, maar als chemicus. Zijn voornaamste taken waren het analyseren van bloedwaarden en controles en die werkzaamheden heeft hij naar behoren uitgevoerd", zegt Luijkx.

De teammanager van Vacansoleil bestrijdt dat er afscheid werd genomen van Demartelaere omdat het fout ging in de ronde van Zwitserland. "Van die foute testen weet ik helemaal niets. Wij hebben uiteindelijk zijn contract niet verlengd omdat het bloedpaspoort van de UCI steeds beter werd en wij de informatie daar ook uit konden halen."

Het team betreurt wel het feit dat Demartelaere heeft gelogen en wacht het onderzoek van het Gentse parket af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl