Dennis (8) wil afzwemmen

time icon Aangepast

De 8-jarige Dennis uit Utrecht zou volgende week afzwemmen voor zijn B-diploma, maar vervelend nieuws gooit roet in het eten. Dennis kreeg vrijdag te horen dat hij waarschijnlijk wordt uitgezet. Zijn verhaal kwam in het nieuws mede doordat zijn klasgenoten een petitie zijn begonnen. Ook politiek Den Haag roert zich.

Dennis is geboren in Nederland, maar zijn moeder is buitenlands. Waarschijnlijk komt hij niet in aanmerking voor het kinderpardon. Hij moet voor het einde van de maand met zijn moeder en zusje verhuizen naar een asielzoekerscentrum in Friesland, om daar hun uitzetting af te wachten.

Voetbal

Dennis heeft zijn hele leven in Nederland op school gezeten. De laatste jaren woonde hij in Utrecht, waar hij niet alleen topscorer is van zijn voetbalteam, maar ook bekendheid verwierf door een jeugd-hardloopwedstrijd te winnen. Zijn klasgenoten van de St. Dominicusschool begrijpen dan ook niet dat Dennis Nederland moet verlaten. Met hun online petitie proberen ze hem te helpen.

De moeder van Dennis is uitgeprocedeerd, maar de jongen zelf had hoop op het kinderpardon. Vorige week kreeg hij echter te horen dat hij daarop geen recht heeft omdat hij enkele perioden niet onder Rijkstoezicht heeft gestaan. Dat komt doordat het gezin niet altijd in officiële opvangplekken van het Rijk heeft gewoond.

Verruiming

Niet alleen zijn klasgenoten, maar ook de politiek windt zich op over Dennis' uitzetting. Joël Voordewind van de ChristenUnie pleit morgen in de Tweede Kamer voor een ruimer kinderpardon.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman steunt Voordewind. "Het kinderpardon was bedoeld om ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen hier kunnen blijven", zegt Voortman. "Nu blijkt dat door de rigide toepassing veel kinderen alsnog uitgezet dreigen te worden."

Behalve Dennis vallen zo'n 300 minderjarige kinderen om vergelijkbare redenen buiten het kinderpardon.

STER Reclame