NOS NieuwsAangepast

Blok tegen plan voor sociale huur

Minister Blok voor Wonen voelt weinig voor een plan om de inkomensgrens voor sociale huur op te trekken.

ChristenUnie en PvdA kwamen gisteren met dat plan, om zo voor meer mensen sociale huur mogelijk te maken.

Blok is het niet eens met de route die PvdA en ChristenUnie kiezen. Volgens Blok ligt de oplossing niet in het verhogen van de inkomensgrenzen, maar moeten er voor de middeninkomens meer huizen worden gebouwd.

Vrije sector

De PvdA en de ChristenUnie willen de inkomensgrens voor sociale huurwoningen verhogen tot 43.000 euro. De grens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning ligt nu op 34.000 euro. Mensen met een inkomen dat daar net boven zit, kunnen vaak geen betaalbare huurwoning vinden omdat ze aangewezen zijn op de vrije sector.

De woonbond wees al eerder op dat probleem.

PvdA-Tweede Kamerlid Monasch zei gisteren tegen de NOS dat de huurprijzen in de vrije sector, die vaak rond de 800 euro beginnen, voor mensen die net boven de 34.000 verdienen niet te betalen zijn.

Doorstromen

Minister Blok wil niet tornen aan de inkomensgrenzen. Volgens hem zijn sociale huurwoningen vooral voor de laagste inkomens en moet je de grenzen niet gaan verschuiven en verhogen.

Hij pleit ervoor dat corporaties zich meer terugtrekken en particuliere beleggers meer instromen. Zo moet er iets gebeuren aan de beschikbaarheid van woningen.

Blok: "Er is vanouds weinig gebouwd in Nederland. Er moeten meer woningen komen voor de middeninkomens. Als die doorstromen vanuit de goedkopere woningen komen die beschikbaar voor de lage inkomens".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl