NOS NieuwsAangepast

'Komeet van de eeuw' zichtbaar

De komeet ISON is zo helder geworden dat hij een dezer dagen met het blote oog waarneembaar is. Uiteindelijk zou het hemellichaam met zijn indrukwekkende staart zo fel kunnen oplichten dat hij zelfs overdag is te zien.

Eerder dit jaar stelden astronomen dat ISON de 'komeet van de eeuw' zou kunnen worden. De helderheid van een komeet - het gevolg van interactie met de zonnewind - is echter moeilijk te voorspellen.

Tot voor kort leek ISON helemaal niet meer zo helder te worden als verwacht, maar de laatste dagen komt daar snel verandering in. De komeet was afgelopen week met een verrekijker al goed te zien.

Mercurius

De komeet raast op dit moment langs de planeet Mercurius. Op 28 november komt hij het dichtst in de buurt van de zon. Dan zal hij op zijn helderst zijn.

Waarschijnlijk is ISON later deze week bij een niet bewolkte hemel met het blote oog te spotten. De komeet zou dan 's morgens vroeg te zien moeten zijn, laag in het oosten.

Inmiddels zijn er enkele apps beschikbaar die exact aangeven waar ISON staat. De positie van de komeet is ook hier te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl