NOS NieuwsAangepast

"Automatische landing is gevaarlijk"

Vliegtuigen die op de automatische piloot landen, kunnen in een gevaarlijke situatie terechtkomen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stuurt piloten, luchtverkeersleiders en luchtvaartmaatschappijen wereldwijd een veiligheidswaarschuwing.

Wanneer een vliegtuig van grotere hoogte dan gebruikelijk komt aanvliegen, gaat er iets mis tussen het signaal van de landingsbaan en de automatische piloot. Daardoor krijgt het vliegtuig precies een omgekeerd signaal: in plaats van verder te dalen, komt de neus van het vliegtuig weer omhoog.

Als dat gebeurt verliest het vliegtuig snelheid, en moet de piloot ingrijpen om te voorkomen dat het vliegtuig uit de lucht valt. De onverwachte reactie kan bij alle typen vliegtuigen optreden, zegt de Onderzoeksraad.

Doorstart

Het probleem kwam aan het licht tijdens het onderzoek dat de raad doet naar een incident op Eindhoven Airport in mei. Toen merkte de bemanning van een Boeing-737 tijdens de landing plotseling dat het toestel in gevaar was.

De piloot nam het toen over van de automatische piloot, en maakte een doorstart. Hij zette het vliegtuig veilig aan de grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl