Hiddink moet Van Gaal opvolgen

Aangepast

Als het aan het Nederlandse volk ligt moet Guus Hiddink na het WK 2014 bondscoach van het Nederlands elftal worden. Danny Blind is het minst populair onder de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl (het bureau van Maurice de Hond) in opdracht van NOS Sport.

Ruim 1.800 mensen deelden hun mening in de enquête. Hiddink wordt door bijna een kwart (22%) van de geënquêteerden gezien als de beste opvolger van Louis van Gaal. Ronald Koeman (18%) en Frank de Boer (12%) volgen op plaats twee en drie.

Het minst populair is Danny Blind. Opvallend, aangezien hij wel nadrukkelijk in beeld zou zijn bij de KNVB om Van Gaal op te volgen. Na Blind zijn Ruud Gullit en Co Adriaanse het minst geliefd bij de ondervraagden.

Hiddink ziet rol als bondscoach zitten

Guus Hiddink liet zaterdag in zijn column in De Telegraaf weten dat hij open staat voor een nieuwe baan als bondscoach. Dat kan ''waar dan ook'' zijn, al sluit hij Australië uit. Dat zijn naam ook in verband wordt gebracht met Oranje, zegt volgens de Achterhoeker niks. ''Het Nederlands elftal is nu niet concreet'', aldus Hiddink in de column.

De Achterhoeker is momenteel vrij om te gaan en te staan waar hij wil. Nadat zijn periode als bondscoach van Turkije op een mislukking uitliep, werd hij trainer van het Russische Anzji Machatsjkala. In zijn eerste seizoen plaatste hij zich voor de Europa League, waarin de achtste finales werden bereikt. Juli 2013 stapte hij op als trainer van Anzji. Sinds die tijd doet Hiddink het rustig aan, al zou daar binnenkort dus mogelijk verandering in kunnen komen gezien de uitspraken in zijn column.

Hiddink en Oranje

Hiddink was eerder van januari 1995 tot en met het WK 1998 werkzaam als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij kwalificeerde zich maar net (via een play-off tegen Ierland) voor het EK in 1996. In Engeland werd Oranje in de kwartfinales na strafschoppen uitgeschakeld door Frankrijk. Tijdens het toernooi kreeg Hiddink het aan de stok met Edgar Davids, die na een fikse ruzie naar huis werd gestuurd.

De kwalificatie voor het WK 1998 verliep vervolgens voorspoedig en op het toernooi zelf reikte Oranje tot de halve finale. Hiddink en Davids hadden hun ruzie bijgelegd en nadat Davids de winnende goal maakte in de achtste finale tegen Joegoslavië viel de middenvelder in de armen van de coach.

Na een zinderende kwartfinale tegen Argentinië (2-1 winst) was de halve finale het eindstation. Daarin bleek Brazilië te sterk voor het Nederlands elftal. Net als op het EK in 1996 deden strafschoppen Hiddink de das om.