Protest op de Dam tegen Pieten

tijd van publicatie Aangepast

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is vrijwel probleemloos verlopen. Op de Dam in Amsterdam protesteerde een twintigtal mensen van de actiegroep Nederland Wordt Beter tegen Zwarte Piet. Ze keerden de stoet van Sinterklaas en Pieten de rug toe. Ook hadden sommigen tape op hun mond geplakt.

De actiegroep vindt Zwarte Piet racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst.

Opstootje

Vlak voor de stoet met Sinterklaas de Dam opkwam, was er een opstootje. Een demonstrant ging op de afgesloten rijbaan staan, en werd door de politie na wat duw- en trekwerk verwijderd. Hij is niet gearresteerd.

Ondanks het protest werden Sint en de Pieten enthousiast ontvangen door duizenden kinderen. Het was nog wel even schrikken toen de Sint op het Rokin van zijn paard viel, nadat het dier in een tramrail was gestapt. Gelukkig hield Sinterklaas niets over aan de val.

Niet ver genoeg

Het uiterlijk van de Pieten is dit jaar aangepast na de discussie rondom de Pieten. Ze dragen geen gouden oorringen meer. Daarnaast konden de Pieten zelf besluiten of ze een andere kleur lippenstift wilden en ander zwart haar dan kroeshaar.

Woordvoerder Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter vindt het positief dat het uiterlijk van de Pieten is aangepast, maar is van mening dat de verandering niet ver genoeg gaat. Hij zou het liefst helemaal geen ''raciale kenmerken'' meer zien.

Rechtszaak

Gisteren waren enkele honderden demonstranten bijeen op het Beursplein om te protesteren tegen Zwarte Piet. Het protest verliep zonder incidenten.

Tegenstanders van Zwarte Piet hadden eerder een rechtszaak aangespannen tegen de intocht in Amsterdam. Vorige week bepaalde de rechter dat de intocht mocht plaatsvinden, omdat de openbare veiligheid niet in het geding is door de aanwezigheid van Zwarte Piet.

STER Reclame