Oranje kan niet winnen van Japan

Het Nederlands elftal is in Genk in een oefenduel met Japan niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel.

De Japanners zorgden in de beginfase voor dreiging, maar Oranje kwam in de twaalfde minuut op 1-0 na geschutter van Atsuro Uchida. De verdediger kopte de bal voor de voeten van Rafael van der Vaart, die met een subtiele voetbeweging over doelman Shusaka Nishikawa wipte. Uchida hield later de doorgebroken Jeremain Lens net van scoren af.

Fraaie treffer Robben

Arjen Robben, aanvoerder bij absentie van Robin van Persie, maakte na 39 minuten de fraaie 2-0 op de hem typerende wijze; hij draaide naar binnen en krulde de bal in de kruising. Eerder was hij met een soortgelijk schot en een kopbal al gevaarlijk geweest.

Nederland domineerde de eerste helft, maar stond toch toe dat Japan vlak voor rust iets terug kon doen. Na slordig uitverdedigen kwam de bal terecht bij Makoto Hasebe, die eerst Nigel de Jong in de luren legde en vervolgens Yuya Osako in staat stelde de 2-1 binnen te tikken.

Na rust werd Oranje teruggedrongen en kwam Japan verdiend op 2-2. Voormalig VVV-Venlo-speler Keisuke Honda, die eerder met een uithaal de kruising had getroffen, rondde in de zestigste minuut een prachtige aanval kundig af.

Cillessen

Oranje kwam nog maar nauwelijks toe aan aanvallen. Alleen invaller Memphis Depay testte Nishikawa met een verraderlijk schot. Ondertussen moest de defensie alle zeilen bijzetten om een nederlaag te voorkomen.

Jasper Cillessen voorkwam onheil bij een schot van invaller Shinji Kagawa, die kort na de rust een inzet van dichtbij ook al gestopt had gezien door de doelman. Yoichirio Kakitani was ook dicht bij de 3-2, maar miste het doel net. Honda zag een inzet rakelings over gaan.

Blessures

Nigel de Jong viel in de rust uit met een wreefblessure. Stijn Schaars was in de warming-up al afgehaakt met een knieblessure.

Opstelling Nederland:Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Daley Blind, Kevin Strootman, Nigel de Jong (46. Jetro Willems), Rafael van der Vaart (78. Jonathan De Guzman), Jeremain Lens, Arjen Robben, Siem de Jong (69. Memphis Depay)